PKR menggesa kerajaan Sarawak untuk membatalkan projek empangan Baram berikutan gempa bumi di Sabah. – Foto ihsan Brimas.

Empangan hidroelektrik Baram di Sarawak patut dibatalkan kerana tapak cadangan terletak berhampiran zon gempa bumi, Ketua Biro persekitaran PKR hari ini berikutan gempa bumi 5.9 magnitud Jumaat lalu yang mengorbankan 18 orang di Sabah.

Lee Chean Chung berkata, ia menunjukkan bahawa Malaysia Timur adalah mudah terdedah kepada gempa bumi dan menggesa kerajaan Sarawak untuk mengambil iktibar daripada potensi ancaman gempa, kerana Sarawak diketahui mempunyai seramai 40 zon bersalah.

Lee berkata, Jabatan Mineral dan Geosains di Malaysia telah mendedahkan pada tahun 2009 bahawa terdapat banyak zon garis sesar gempa di Malaysia.

Beliau juga merujuk data geologi yang digunakan dalam penilaian kesan alam sekitar bagi pembinaan Empangan Bakun pada 1990-an yang menunjukkan zon gempa bumi di mana empangan Baram yang telah dicadangkan.

“Kajian menunjukkan bahawa terdapat dua zon kesalahan terletak berhampiran di mana pembinaan empangan itu diadakan, akibatnya, kawasan-kawasan ini dianggap zon gempa bumi yang berpotensi.

“Peta seismotektonik diterbitkan di Bakun penilaian kesan alam sekitar (EIA) pada tahun 1995 oleh Kajian Geologi Sarawak dan Sabah juga mengesahkan bahawa garis sesar yang terletak betul-betul pada lokasi empangan yang dicadangkan,” kata Lee dalam satu kenyataan hari ini.

Beliau berkata penyelidikan semasa menunjukkan bahawa pembinaan empangan yang disebabkan ketidakseimbangan dalam ekosistem dengan kesan kepada kualiti air dan iklim.

Kerajaan Sarawak akan meneruskan empangan Baram, salah satu daripada siri empangan besar negeri bercadang untuk membina untuk memberi makan memandu perindustriannya.

Ketua Menteri Sarawak Tan Sri Adenan Satem baru-baru ini berkata bahawa suku kaum asli telah bersetuju untuk empangan menarik kritikan dan cabaran oleh kumpulan-kumpulan anti-empangan untuk membuktikan dakwaannya.

Empangan Baram adalah untuk menjana 1,200MW tenaga elektrik. Takungan yang akan membanjiri 40km persegi kawasan hutan hujan dan akan memindahkan kira-kira 20,000 orang.

Projek ini bermula pada 2012 dan empangan itu dijangka menelan belanja RM4 bilion untuk dibina.

Puak-puak tempatan telah mengadakan sekatan di jalan masuk ke tapak empangan dan aktivis merancang untuk mengadakan lebih banyak bantahan lapor The Malaysian Insider. – MRM

[signoff1]

Now You Know Dont Say Thank - Comment & Share